fbpx
Το μέλλον, ιστοσελίδες φιλικές προς κινητές συσκευές, mobile friendly website

Το μέλλον, ιστοσελίδες φιλικές προς κινητές συσκευές

Πριν από είκοσι χρόνια, κανείς δεν θα τολμούσε να προβλέψει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα θα αλληλεπιδρούσαν στο διαδίκτυο μέσα από τα smartphone τους. Ενημέρωση, αγορές, υπηρεσίες, ψυχαγωγία μέσα από μια συσκευή στο μέγεθος της παλάμης σας οποιαδήποτε στιγμή τις χρειαστείτε. Καθώς περνάει ο καιρός, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα όταν περιηγούνται στο διαδίκτυο από τα κινητά τους τηλέφωνα. Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με ιστοσελίδες από τις  κινητές συσκευές τους παρά από έναν επιτραπέζιο υπολογιστή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι, συμπεριλαμβανομένου και εσένα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας θα είναι φιλική προς τις κινητές συσκευές.

Πως ορίζεται μια ιστοσελίδα  φιλική προς κινητές συσκευές;

Μια ιστοσελίδα  φιλική προς κινητές συσκευές είναι η σελίδα, η οποία  έχει σχεδιαστεί για  να προβάλλεται σε smartphones και tablets. Αυτό σημαίνει ότι η σχεδίαση της ιστοσελίδας είναι προσαρμοσμένη για μικρότερες οθόνες, ώστε η λειτουργικότητα και τα χαρακτηριστικά της να παραμένουν τα ίδια σε οποιαδήποτε συσκευή και να την επισκεφτούμε. Επίσης μια ιστοσελίδα  φιλική προς κινητές συσκευές πρέπει να φορτώνει γρήγορα όταν ο χρήστης είναι συνδεδεμένος σε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G ή 5G.

Πώς να βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας για κινητές συσκευές;

Εστιάστε στην απλή σχεδίαση

Όταν θα αποφασίσετε για την σχεδίαση και την μορφή της ιστοσελίδας σας να έχετε κατά νου την απλότητα και τις καθαρές γραμμές. Οι κινητές συσκευές έχουν μικρότερες οθόνες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εμφανίζονται λιγότερα στοιχεία σε αυτές. Δεν είναι απαραίτητο  κάθε στοιχείο της ιστοσελίδας που απεικονίζεται σε desktop όπως εικόνα, στοιχεία από το μενού, εικονίδια κ.α. να είναι ορατά και σε κινητές συσκευές

Μια ιστοσελίδα για κινητές συσκευές πρέπει να είναι απλή και να βοηθά τους επισκέπτες να λάβουν τις πληροφορίες που χρειάζονται και να ολοκληρώσουν με ευκολία τον σκοπό για τον οποίο την επισκέφτηκαν.

Χρησιμοποιήστε θέματα πλήρως λειτουργικά σε κινητές συσκευές

Εάν χρησιμοποιηθεί το δημοφιλές CMS WordPress για τη κατασκευή της ιστοσελίδας σας, βεβαιωθείτε ότι το θέμα που επιλέξατε διαθέτει (responsive design) σχεδίαση πλήρως λειτουργική για κινητές συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα έχει σχεδιαστεί ώστε να προσαρμόζει τις διαστάσεις του ανάλογα με τη συσκευή στην οποία έχει φορτωθεί η σελίδα. Με αυτή την επιλογή εξοικονομούμε χρόνο και χρήματα όταν πρόκειται να βελτιστοποιήσουμε ολόκληρη την ιστοσελίδα για κινητές συσκευές.

Χρησιμοποιήστε μενού για κινητές συσκευές

Τα τυπικά μενού ιστοσελίδων δεν είναι κατάλληλα για κινητές συσκευές. Ένα τέτοιο μενού θα καταλάμβανε ένα μεγάλο μέρος της οθόνης αφαιρώντας , έτσι ,  από την λειτουργικότητα και την ευχρηστία της ιστοσελίδας σας. Αντίθετα, ένα μενού για κινητές συσκευές θα συμπεριλάβει όλα τα στοιχεία σε ένα γραφικό – εικονίδιο και θα εμφανίζεται μόνο όταν ο χρήστης αποφασίσει να το ανοίξει  πατώντας στο εικονίδιο του μενού.

Χρησιμοποιήστε κλασικές γραμματοσειρές

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι οι γραμματοσειρές είναι «βαριές». Η φόρτωση μη κλασσικών γραμματοσειρών στην ιστοσελίδα σας θα αυξήσει το χρόνο αναμονής και αλληλεπίδρασης για χρήστες κινητών συσκευών με συνέπεια να την κάνει λιγότερο φιλική προς αυτούς. Καλές και όμορφες οι χειρόγραφες γραμματοσειρές αλλά εξίσου καλές είναι και οι κλασικές και βοηθούν στο γρήγορο φόρτωμα της ιστοσελίδας. Αξίζει τελικά να χάνετε επισκέπτες μόνο και μόνο λόγω του στιλ γραμματοσειράς που επιλέξατε;

Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οι κλασικές γραμματοσειρές εξακολουθούν να φαίνονται καλές, απλώς ρίξτε μια ματιά στη λίστα κλασικών γραμματοσειρών.

Βελτιστοποιήστε τα αρχεία εικόνων

Μία από τις θετικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην ιστοσελίδα σας είναι να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες που χρησιμοποιείτε. Μια μεμονωμένη μη βελτιστοποιημένη εικόνα μπορεί να καταστήσει την ιστοσελίδα σας δύσχρηστη για κινητές συσκευές. Αναλογιστείτε τη διαφορά στο φόρτωμα 2 MB αντί για 40 KB μεγέθους δεδομένων. Ναι, μιλάμε για δευτερόλεπτα, ακόμα και για κλάσματα του δευτερολέπτου, αυτά όμως θα καθορίσουν μια πολύ καλή από μια κακή εμπειρία χρηστή.

Μερικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας όσον αφορά τα αρχεία εικόνων:

  • Αλλαγή μεγέθους εικόνων – μην ανεβάζετε εικόνες μεγαλύτερες από ό,τι τις χρειάζεστε (διαστάσεις, μέγεθος).
  • Απόκρυψη μεγάλων εικόνων – αποκρύψτε μεγάλες εικόνες από την ιστοσελίδα σας για κινητές συσκευές ή φορτώστε μικρότερες εκδοχές αυτών.
  • Συμπίεση εικόνων – η χαμηλότερη ποιότητα δεν θα είναι εμφανής, αλλά θα βελτιώσετε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας.
  • “Τεμπέλικη” φόρτωση εικόνων – εμφάνιση εικόνων μόνο όταν ένας χρήστης κάνει κύλιση σε αυτές. Αυτό μπορεί να επιτευχτεί με ένα δωρεάν προσθετό όπως το Smush.

Επιπλέον, για να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν διαδικτυακά εργαλεία όπως το Kraken που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τις εικόνες σας και να τις εξάγετε στην ποιότητα – μέγεθος που εσείς επιθυμείτε.

Αποφύγετε μεγάλου μεγέθους κείμενα

Δεν σχετίζονται όλα με την ταχύτητα της σελίδας. Η ύπαρξη μεγάλων παραγράφων θα κάνει την ιστοσελίδα σας για κινητές συσκευές δυσανάγνωστη. Βεβαιωθείτε ότι διαχωρίζετε μεγάλα κομμάτια κειμένων με ένα διαχωριστικό  (spacer) ή απλώς διασπάστε τις παραγράφους σε πιο μικρές επιμέρους παραγράφους.

Κάνετε τις φόρμες απλούστερες

Το να υπάρχουν μεγάλες φόρμες σε μια ιστοσελίδα δεν είναι ασυνήθιστο. Οι χρήστες επιτραπέζιων υπολογιστών πιθανότατα δεν θα διστάσουν να συμπληρώσουν μερικά παραπάνω πεδία εάν χρειαστεί, αλλά οι χρήστες κινητών συσκευών συμπεριφέρονται λίγο διαφορετικά.

Οι μακριές και περίπλοκες φόρμες φαίνονται ακόμη πιο περίπλοκες όταν εμφανίζονται σε μικρότερες οθόνες και οι άνθρωποι μπορεί να αποθαρρύνονται από αυτές. Επίσης, οι χρήστες κινητών συσκευών έχουν μικρότερο εύρος προσοχής, επομένως διατηρείτε τις φόρμες όσο το δυνατόν πιο σύντομες, ζητώντας μόνο τις πιο βασικές πληροφορίες.

Βεβαιωθείτε ότι τα κουμπιά παρότρυνσης για δράση είναι μεγάλα και ορατά, ώστε οι χρήστες να αλληλεπιδρούν με ευκολία μαζί τους.

Καταργήστε τα αναδυόμενα παράθυρα

Ανεξάρτητα από το τι έχετε να προσφέρετε, μην χρησιμοποιείτε αναδυόμενα παράθυρα σε ιστοσελίδα για κινητές συσκευές. Στους χρήστες δεν αρέσουν τα αναδυόμενα παράθυρα γενικά και δη στους χρηστές κινητών συσκευών. Η ύπαρξη ενός και μόνο popup απλώς προσθέτει επιπλέον βάρος στο φόρτωμα της ιστοσελίδας.

Εάν επιθυμείτε να προβάλετε μια ειδική προσφορά ή να ζητήσετε από τους επισκέπτες σας να εγγράφουν στο Newsletter σας, μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας ένα απλό banner ή ένα widget στην ιστοσελίδα σας για κινητά.

Συμπεριλάβετε την λειτουργία αναζήτησης

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά σχεδιασμένη είναι μια ιστοσελίδα ή πόσο υπέροχο φαίνεται το μενού σε κινητές συσκευές, η πραγματικότητα είναι ότι η πλοήγηση σε κινητές συσκευές είναι λίγο πιο περίπλοκη έναντι των επιτραπέζιων.

Μην  αφήνετε τους επισκέπτες σας να περιπλανώνται στην ιστοσελίδα σας αναζητώντας μια συγκεκριμένη πληροφορία ή σελίδα, βοηθήστε τους να βρουν αυτό που θέλουν εφαρμόζοντας την λειτουργία αναζήτησης. Τοποθετήστε την φόρμα αναζήτησης στο επάνω ή στο κάτω μέρος της σελίδας σας, ανάλογα με το πόσο σημαντική είναι αυτή η λειτουργία για εσάς.

Βεβαιωθείτε ότι η φόρμα επικοινωνίας σας είναι εύκολα προσβάσιμη και διευκολύνετε την επικοινωνία με τους επισκέπτες σας με το πάτημα ενός κουμπιού.

Εάν διαθέτετε μια επιχείρηση, θέλετε οι πελάτες να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας άμεσα και με ευκολία. Εάν έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας από ένα smartphone, θέλετε να είστε σίγουροι ότι μπορούν να βρουν εύκολα τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να έχετε έναν σύνδεσμο στο μενού ο οποίος να οδηγεί προς τη φόρμα επικοινωνίας σας ή σε μια καρτέλα όπου ο χρήστης μπορεί να βρει το email της, το τηλέφωνο και αλλά σημαντικά στοιχεία της επιχείρησής σας. Επιπλέον,  αν επιθυμείτε οι πελάτες σας να επικοινωνούν άμεσα μαζί σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουμπί με την λειτουργία άμεσης κλήσης. Αυτό θα επιτρέψει στους πελάτες να σας καλέσουν απλώς κάνοντας κλικ στον αριθμό τηλεφώνου σας.

Συνεχίστε τις δοκιμές

Το να έχεις μία καλά σχεδιασμένη ιστοσελίδα για κινητές συσκευές σημαίνει συνεχείς δοκιμές. Συνεχίστε να ανοίγετε την ιστοσελίδα σας και να περιηγείστε σε αυτή από το κινητό ή το tablet σας και μην ξεχνάτε να ρωτάτε τους οικείους και πελάτες να σας πουν την γνώμη τους.

Εάν έχετε αρκετή επισκεψιμότητα, μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε ένα ερωτηματολόγιο όπου εκεί με ερωτο-απαντήσεις μπορείτε να εξάγετε πιο εμπεριστατώμενα και ξεκάθαρα δεδομένα για την εμπειρία χρήσης τους αλλά και την λειτουργία της ιστοσελίδας σας σε κινητές συσκευές.

Συμπέρασμα

Εάν σκέπτεστε να αποκτήσετε μια ιστοσελίδα ή ένα eshop σήμερα δώστε προτεραιότητα στους χρήστες κινητών συσκευών και δημιουργείστε γύρω από αυτόν τον πυρήνα πρώτα. Το μέλλον βρίσκεται στα χέρια των χρηστών κινητών συσκευών, επομένως φροντίστε να ακολουθείτε τις τάσεις και να έχετε πάντα μια σύγχρονο, βελτιστοποιημένη και φιλική προς κινητές συσκευές ιστοσελίδα, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα στην οποία βρίσκεστε.


Επικοινωνήσετε μαζί μας για να λύσετε όλες τις απορίες σας και να λάβετε μία δωρεάν μελέτη και επωφεληθείτε της Black Friday 30% Off προσφορά από την Digital Node, για μία ολοκληρωμένη λύση για τη σχεδίαση και κατασκευή μίας γρήγορης, καλαίσθητης και αποδοτικής ιστοσελίδας.

Scroll to Top